monsak-creatieve-workshop-amsterdam-workshop-mini

In ons atelier in Amsterdam-west maken wij tassen voor mensen die hun lievelingstas nog niet hebben gevonden. Wij vinden het leuk ambacht in stand te houden en geven daarom workshops. Om jou te laten zien dat je zelf ook heel goed een klein tasje kan maken. Lees hier hoe dat in z’n werk gaat.

Maak jouw unieke monsak

“Als ik zeg dat ik deze tas in een paar uur heb gemaakt, gelooft niemand me”, lacht Suzanne. En toch heeft de Amsterdamse dit vanmiddag voor elkaar gekregen. Samen met Charissa en Laura maakte zij haar eigen leren schoudertasje tijdens een workshop van monsak. Het resultaat mag er zijn.

Een spannend klusje

Charissa, Laura en Suzanne bezetten elk een naaimachine in het atelier van Monsak in Amsterdam West. Het is er muisstil. Ik snap het. Het maken van je eigen leren tas is niet zomaar iets. Voorafgaand aan het naaien hebben de dames met behulp van Margriet, die daar volgens hen net even iets meer kijk op heeft, de kleuren van het leer uitgekozen. Daarna zijn met behulp van speciale mallen de vlakken van de tasjes uitgesneden. En zojuist heeft Margriet uitgelegd hoe de dames de uitgesneden vlakken aan elkaar moeten naaien. “Vooral in het begin is het stikken een spannend en ijverig klusje”, zegt Margriet. In opperste concentratie stikken de dames de verschillende stukken leer aan elkaar. Margriet bewaakt het proces op gepaste afstand.

Cadeautje

Charissa (41) heeft de verschillende vlakken best snel aan elkaar genaaid. Ze heeft zich ingeschreven voor de workshop omdat ze in korte tijd wil ontdekken of ze het leuk vindt om zelf tassen te naaien. Laura (25) heeft de workshop cadeau gekregen van haar vriendin Suzanne (29). Ze was niet bekend met monsak, maar dat is volgens haar niet zo heel gek omdat ze van Marken komt. Suzanne las over de workshop op het internet en dacht: ‘Dit wil ik!’. Haar cadeau aan Laura was stiekem ook een beetje eigen belang. En ze woont ook nog eens om de hoek bij het atelier.

monsak_workshop

Foutjes maken mag

Nadat de grove vlakken aan elkaar zijn genaaid, geeft Margriet uitleg over het stikken van de bodem van de tas. Ze doet het voor en de dames kijken mee. Met heel grote ogen. Na de demonstratie kruipen de dames weer achter de naaimachines om aan de slag te gaan met de bodem. Margriet geeft aanwijzingen en motiveert: “Het gaat heel goed meiden!”. Bij Suzanne lukt het even niet. “Oh shit, wat doe ik nu? De naald stond omhoog en ik heb het leer verschoven. Hoe krijg ik dit weer goed?” Margriet schiet meteen te hulp: “Geen paniek”. Ze neemt het even over en al snel kan Suzanne zelf weer verder. De dames naaien in eigen tempo en jagen elkaar niet op. Er hangt een heel relaxte sfeer. “Heb je dit stukje opnieuw gedaan?”, vraagt Margriet. Suzanne knikt. Margriet complimenteert haar met het stikwerk. Suzanne zegt het heel fijn te vinden dat Margriet zo rustig blijft als er even iets fout lijkt te gaan. “Stressen doen wij wel”, zegt ze lachend. Volgens Margriet is dat juist het mooie aan leer; je kunt foutjes heel makkelijk weer herstellen. Nu de bodem erin zit begint het steeds meer op een tas te lijken. De dames zijn enthousiast. “Hij wordt zo mooi!”

Snel resultaat

Dan komt het moment dat het tasje wordt omgekeerd (het stikken gebeurt binnenstebuiten). Het leer wordt gemasseerd en de stikranden worden gekneed en in vorm geslagen met een hamer. Er wordt een hengsel aan gezet en daarna heb je al je eigen monsak. Laura vond het stikken best lastig, maar is blij met het resultaat. “Ik heb normaal gesproken niet zo veel geduld voor dit soort dingen, maar dit gaat best wel snel. Echt zo tof dat hij het meteen ‘doet’ en we er zo gewoon mee naar buiten kunnen!”. Suzanne is ook trots: “Tadaaa. Cool! Eigenlijk wil ik dat niemand weet dat ik dit zelf heb gemaakt, ik wil de enige zijn met zo’n tas”. Maar de dames zijn het er over eens dat hoewel ze alle drie hetzelfde model hebben gemaakt, hun tasjes allemaal anders zijn. En dat vinden ze ook het leuke aan monsak. Door het gebruik van verschillende kleurcombinaties ogen dezelfde modellen heel anders. Als laatste brandt Margriet het monsak-logo in de tasjes en dan zijn ze echt af! Nog even een foto om vervolgens verheerlijkt, met een nieuwe tas om hun schouder, het atelier uit te stappen.

Workshop in het kort

  • Kiezen van het leer
  • Uitsnijden van het leer
  • Selectie maken van rits kleur en garen kleur
  • Delen op elkaar plakken en achter de naaimachine het tasje naaien
  • Leukste is het verrassingsmoment als je het tasje omdraait en jouw eigen creatie ziet

Meer weten over de workshop? Bekijk hier meer details. Wil je op een andere datum een workshop volgen? Neem dan contact op met Margriet en plan een datum met een eigen groepje.