Als je monsak kent, dan weet je dat wij duurzaamheid hoog in het vaandel hebben zitten. En wij zijn blij dat we steeds meer duurzame initiatieven om ons heen zien opbloeien. Dat vinden we zo leuk dat we dat met iedereen willen delen. En hoe fijn is het om het nieuwe jaar goed geïnformeerd te beginnen?

Onze top 5 voor een duurzaam 2018.

1. Twenty

monsak_duurzaam_tips_2018_twenty

We horen ook steeds meer dat duurzaamheid in de curricula van het onderwijs op wordt genomen. Hier komen erg leuke initiatieven uit voort. Zo het project ‘twenty’ van Mirjam de Bruijn. ‘twenty’ is haar gouden idee waarmee ze cum laude is afgestudeerd is aan de Design Academy in Eindhoven. Ze kwam er achter dat in vele huishoudelijke artikelen zoals shampoo en afwasmiddel 80% water zit. Haar idee is om het water uit de producten te houden en alleen het 20% concentraat in een capsule te verkopen. Dan kunnen mensen het thuis in herbruikbare flessen aanmengen en gebruiken zoals ze normaal zouden doen. Dat scheelt dus enorm in milieuvervuiling door transport. Ze is ook bij HEMA niet onopgemerkt gebleven, ze heeft ‘Daten met HEMA’ gewonnen en de prijs was 10.000 euro en coaching om het project verder door te voeren. Nu zijn er dromen om de verpakkingen van gerecycled karton te maken of zelfs geheel verpakkingsvrij! Geniaal bedacht en erg goed uitgevoerd, Mirjam!

2. DGTL Revolution

monsak_duurzaam_tips_2018_dgtl

We beginnen met het Amsterdamse festival DGTL Revolution. Zij hebben namelijk de DAMprijs ontvangen (op 22-11-2017) en mogen nu een jaar lang de titel ‘de duurzame mkb’er van Amsterdam’ dragen. Ze hebben een unieke focus op duurzaamheid en innovatie binnen het event en zelfs het ambitieuze streven om in 2020 volledig afval- en uitstootvrij te zijn. Dus verbeter de wereld, begin met een DGTL feestje.

3. Veja sneakers 

monsak_duurzaam_tips_2018_veja

Je gaat natuurlijk niet op je hakjes naar zo’n festival. Nee, daar wil je een paar goede sneakers voor hebben. En ook daar hebben wij een goed aanraden voor; VejaTransparency, organic materials, fair trade sourcing, dit is de kern van de Veja filosofie. Neem vooral een kijkje op hun website waarop ze haarfijn uitleggen hoe zij ondernemen en hoe ze precies met duurzaamheid omgaan.

4. Bedrock

monsak_duurzaam_tips_2018_bedrock

Op Bedrock wordt je gemotiveerd om alle vlakken die je maar kan bedenken bewust aan te pakken. “MIND, BODY en BETTER WORLD” zijn de duidelijke pijlers van Bedrock die in ieder artikel terug te zien zijn. Het leest gemakkelijk weg en het is gevaarlijk verleidelijk om door te klikken en meer en meer posts te lezen. Voor je het weet ben je een uur verder, heb je ineens een fruit craving, weet je waar je volgende vakantie naartoe gaat en hoe jij meer uit je relatie kan halen. Ja, je voelt je gemotiveerd van alleen al het lezen van de artikels, dus vooruit, nog ééntje dan.

5. Duurzaam eten

Eten en duurzaamheid gaan erg goed samen. Er zijn vele duurzame initiatieven in restaurants te vinden en de consument vraagt er luidkeels om. Volgens onderzoek van Milieu Centraal en het bureau voor duurzame ontwikkeling Crem geeft 60 procent van de bezoekers aan duurzaamheid in de overweging mee te nemen of ze ergens gaan eten. Biologisch vlees, lokaal geproduceerde groente, vegetarische en vegan opties en organic teelt zijn enkele van deze duurzame food trends. Loff is een goed voorbeeld van een duurzaam restaurant:

Loff in Breda

monsak_duurzaam_tips_2018_loff

 

Loff is een buffet style restaurant waar je aan de hand van het gewicht van je eten betaald. Het is 100% vegetarisch en biologisch en zo’n 70% is zelfs veganistische lekkernijen op te scheppen. Met maar liefst 30 gerechten uit de wereldkeuken vers bereid is er keuze genoeg!

Kan je net als ons geen genoeg krijgen van duurzame initiatieven? Dan hebben we hier 3 leuke blogs voor je geselecteerd waar je jouw dagelijkse duurzaamheids motivatie vandaan kan plukken.


Leave a comment