Het is de Nationale week zonder vlees! Elk jaar in de week van 5 tot 11 maart, staan we even stil bij het feit hoeveel vlees wij eigenlijk wel niet eten en dus een week daar mee stoppen. Veel mensen denken bij een vegetarisch gerecht aan een karige salade met wat groente. Geloof me, er is zo veel meer dan dat! Daarom heeft monsak 5 (superlekkere) vegetarische tips opgezocht wat je kan doen/kopen/lezen in en buiten om de week zonder vlees, 100% vegetarisch. Doe dat knoopje van je broek maar alvast los want dit word smullen!

Onze 5 tips om de week zonder vlees nóg lekkerder te maken!

1. Meatless District

monsak_tips_vegetarisch_meatless_district

Omdat er nog geen ‘stoer’ vegetarisch restaurant in Amsterdam was, stampten Cil Vermolen en Cathalijne Huijben het zelf uit de grond met de naam Meatless District. Hier word goed rekening gehouden met de mensen die zichzelf een vega noemen maar niet elke dag zin hebben in een salade. Hier serveren ze onder andere vegetarische burger met aubergine en boerenfriet en caesar salade met vegetarische kip. Het leuke nog, ze zijn de hele dag open dus je kunt de dag beginnen met ontbijt en afsluiten met een diner. Reserveer voor mij maar een plekje!

Adres: Bilderdijkstraat 67, Amsterdam

2. De hippe vegetariër

monsak_tips_vegetarisch_meatless_de_hippe_vegetarier

Omdat ‘hip’ en ‘vegetarisch’ een tijdje geleden nog tegenstellingen leken te zijn, wilde Isabel laten zien hoe vegetarisch eten, gezond leven en lekker in je vel zitten allemaal bij elkaar horen. Hierdoor had ze in 2013 haar food & lifestyle blog de hippe vegetariër gelanceerd. Op deze blog wordt van alles vermeld, heerlijke vegetarische gerechten om zelf te maken, maar ook tips wat je het beste kan eten als je stress level even op 100% zit. Sinds kort heeft zij haar eigen kookboek gelanceerd: De Hippe Vegetariër. Dit boek laat zien hoe je vegetarisch eten en leven tot een lekker en gezond feestje kunt maken.

3. VEBO

monsak_tips_vegetarisch_meatless_vebo

FEBO goes VEBO! Ja, je ziet het goed. De oude bekende snackbar FEBO heeft plaats gemaakt voor een vegetarische variant en wel op de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. In dit filiaal zijn de oude vertrouwde hapjes zonder vlees te vinden, daarentegen heeft de bekende grillburger ook een make-over gehad. Sinds kort is deze guilty pleasure ook vegetarisch verkrijgbaar. De vega grill burger is gemaakt van tarwevezel, soja en kruiden. Net zoals de originele grill burger komt deze op een vers sesam broodje met knapperige ijsbergsla en FEBO’s iconische grill burger saus. Smikkel, zo wordt snacken leuk.

Adres: Ferdinand Bolstraat 89B

4. Honger!

monsak_tips_vegetarisch_meatless_honger!

Dit (milieuvriendelijke gedrukte) kookboek hoort bij iedereen in de kast te staan! De schrijver, Kim Leysen, heeft dit boek geschreven zoals ze dat zelf zou graag zien.  Zij ergert zich aan seizoens- en moestuin kookboeken met recepten voor ontbijt, dessert en soep, dus schreef ze zelf een boek met de recepten die ze wel essentieel vindt. Hoofdgerechten dus.

Bij ieder gerechten staan heel veel suggesties, bijvoorbeeld om een gerecht veganistisch te maken, wat er bij zou kunnen aan bijgerechten, tips voor moestuiniers, tips voor moeilijk etende kinderen, een goeie variatie op het gerecht voor de dag erna. Zo handig.
Ook zijn de hoofdstukken verdeeld in de vier seizoenen en koken uit de voorraadkast, heel handig als je even geen zin hebt om naar de supermarkt te gaan.
Hier kan je onder andere het boek bestellen.

5. Moestuintjes

monsak_tips_vegetarisch_meatless_moestuintjes_ah

Ja ja, de Albert Heijn bij je op de hoek is tegenwoordig ook heel vegetarisch bezig. Niet alleen om de vele anti-vlees producten die in de schappen liggen, maar om de moestuintjes! Bij elke €15 aan boodschappen krijg je één van de 5 favoriete moestuintjes van Nederland: cherrytomaat, wortel, komkommer, radijs of zonnebloem. Op deze manier kan je voor een langere tijd van je zelf geplante groentes genieten, erg duurzaam dus.

De actie loopt nog tot eind deze week (11 maart 2018), dus ren snel naar de dichtstbijzijnde AH en steek die groene vingers uit de mouwen..of in het zand.

Wij houden van duurzaam en alles daaromheen om ons planeetje een beetje heel te houden, jij ook? Kijk is naar onze andere blogs voor onder andere tips over duurzaamheid en kom alles te weten over monsak!


Leave a comment