Yuliya was onze eerste stagiaire. In ons atelier aan het Surinameplein leerde zij voor het eerst een tas naaien. Lees hier haar verhaal.

Ook nieuwsgierig naar onze vacatures? Lees ze hier.

Stel: je bent op zoek naar een stage in Amsterdam en ziet het profiel van monsak voorbijkomen. Misschien dat je interesse gewekt is en dat je denkt: “ben benieuwd hoe het leven van een monsak stagiaire eruitziet!” Nu kunnen wij ons voorstellen dat je met een heleboel vragen zit en dat je eigenlijk wel een paar vragen zou willen stellen. Wees niet getreurd, we’ve got your back. Voor deze blogpost hebben wij onze allereerste stagiaire Yuliya wat vragen gesteld, om jullie een peak inside ons atelier te geven.

 

Hoi Yuliya! Jij liep van oktober 2015 tot april 2016 stage bij Monsak, onze allereerste stagiaire! Hoe heb jij de sfeer bij Monsak en het team ervaren?
Het team vond ik super vriendelijk, lief, cute en erg healthy, tijdens de lunch aten we altijd crackers met humus. Na mijn stage heb ik nooit meer een hap humus gehad, haha! Ik vond iedereen ook modebewust, alles en iedereen werkte op een eigen manier. Iedereen wist van aanpakken en doorwerken, ondanks dat het altijd gezellig was en er een goede sfeer hing.


Wat had je aanvankelijk verwacht van de stage en in hoeverre is dat uitgekomen?
Als all-round stagiaire had ik verwacht om dingen te leren waar ik nooit eerder mee in aanraking ben gekomen. Het zelf tassen maken en werken met leer bijvoorbeeld. Thuis werk ik regelmatig met stof dus het was leuk kennis met een ander materiaal te maken. Ik kwam heel snel en plotseling aan deze stage, omdat het niet via school ging. Ik ben er met een open blik ingestapt. Ik vond het erg leuk dat Margriet mij altijd meenam naar beurzen en leerinkoop, dan waren we samen een dagje op stap. Dan zie je gelijk een andere kant van het bedrijfje en dat vond ik ontzettend leuk en interessant.


Wat heb je geleerd en wat hebben wij van jou kunnen leren?
Ik heb geleerd om rustig en geconcentreerd te werken. Ik ging wel eens te lang door met iets waardoor ik dan gefrustreerd raakte omdat het niet goed ging, dan moest Margriet weer een portemonneetje weggooien, oeps.. Dan tikt ze je even op de vingers, maar dan zegt ze dat je zelf je eigen tempo moet bepalen en er met liefde mee om moet gaan. Het komt echt vanzelf wel goed was dan de boodschap. Faya heeft mij geleerd te werken met Photoshop, hoe ik handige tools kon gebruiken en hoe ik sneller daarmee kon werken. En wat jullie van mij hebben kunnen leren? Ik denk dat jullie het woord cute van mij hebben overgenomen hihi.


Hoe was de leiding van Margriet of van de plaatsvervangende medewerksters?

Ontspannen, maar toch op een manier waarop je doorwerkt, geconcentreerd blijven, af en toe met een grapje tussendoor. Streng op de goede momenten, maar misschien meer serieus dan streng. Ik vond dat zelf ook een goede aanpak, dan heb je de juiste balans tussen ontspanning en het juiste werktempo.


Wat is jou het meest bijgebleven van je tijd bij monsak?

De humus! Hahaha. Nee, ik denk de verhuizing van het Surinameplein naar de Wibautstraat. We zaten nog niet zo lang op het Surinameplein toen ik bij monsak kwam. Ik hielp mee met de tweede verhuizing, we deden ons best het echt een plekje voor jezelf te maken. Je kon op die plek zo lekker wegdromen door alle grote ramen in het gebouw, even de chaos op de Wibaut bekijken, lekker wegdromen. Ik vond het echt een toplocatie! Het voelde gewoon als mijn plek omdat ik er zelf aan mee heb geholpen.

 

We hebben veel meegemaakt in de periode dat je bij ons stage hebt gelopen. In deze periode hebben we gelukkig kunnen groeien en veel verbeteringen door kunnen voeren. Gezien jij een deel van ons hebt uitgemaakt, weet je wel goed wat voor bedrijf monsak is en waar wij voor staan.

 

Want hoe zie je monsak als merk?
Het imago zou ik omschrijven als lief, er is veel aandacht voor het product. Het materiaal is van goede kwaliteit en er wordt ingespeeld op de behoeftes van mensen. Margriet had bijvoorbeeld een tas voor zichzelf gemaakt en die meegenomen op reis zodat ze kon testen wat er fijn of handig aan de tas was en wat er nog aan toegevoegd of veranderd kon worden. Zelf vooruitdenken voor de mensen om zo tot het beste product te komen, zo is er over alles nagedacht. Dat vind ik erg betrokken en zorgvuldig.


Wat doen we goed en wat kunnen we nog beter doen? Hoe zien zij ons groeien?
Jullie zijn al erg veel bezig met social media, dan zie ik iedere dag weer een post voorbijkomen dat ik denk: wat leuk dat jullie daar nog steeds zoveel mee bezig zijn. Alles is tegenwoordig online dus daar moet je het van hebben! Belangrijk om daarop in te spelen.

 

Je hebt zelf een eigen monsak tas mogen maken. Hoe bevalt deze? Hoe gebruik je hem? Wat voor reacties krijg je?

Ja, zelfs 3! Ik heb een sak 9, die ik áltijd meeneem als ik een weekendje naar het buitenland ga, hij heeft al Londen en Parijs gezien en binnenkort Gent! In deze sak passen de dingen die ik nodig heb, terwijl hij toch klein en compact blijft.

Ik heb ook een sak 1, die heb ik voor mezelf gemaakt omdat ik die super leuk vond. Ik moet ook zeggen dat ik de zwarte tas die ik hiervoor altijd gebruikte uit mijn kast heb verbannen omdat ik nu altijd mijn monsak gebruik!

Aan het eind van de stage mocht ik zelf een tas maken, en that’s my favourite, my pink pony bag! Ik krijg daar altijd veel reacties op als: “Yuul dit past zo goed bij jou!” En ook dat vind ik monsak, dat je de tas helemaal tot je eigen stijl kan aanpassen. Eén keer op werk hadden mensen hem verplaatst van de kapstok naar de kast, waarna ik in paniek raakte omdat ik er heel zuinig op ben. “WAAR IS MIJN PINK PONY BAG?!?”

 

Als doorgewinterde expert: heb je nog tips voor aankomende stagiaires?
Bereid je voor op hard werken en veel humus! En veel gezelligheid natuurlijk. Geniet lekker van je tijd bij monsak, het is denk ik een van de chillste stages die je kunt krijgen, je mag er lekker veel experimenteren. Bijvoorbeeld op donderdag bij Lisette, dan kan je met fotografie aan de slag. Het leuke van monsak is dat je in de kleinschaligheid van het bedrijf met alles te maken krijgt.

 

Tot slot, welke 5 waarden vind je bij monsak passen?
Lief, handig, modieus, zorgvuldig samengesteld en persoonlijk.


Leave a comment