Hoe zou dat zijn? Stage lopen bij een tassen atelier? Wat doe je dan eigenlijk de hele dag? Bo Droste liep in 2016 stage bij ons. Lees hier haar verhaal.

Ook interesse in stage lopen in ons atelier? Zie hier onze vacatures.

Er komt veel kijken bij het leven van een monsak stagiaire. Vijf dagen per week naar het atelier lijkt misschien veel, maar geen dag zal hetzelfde zijn. Dit kunnen we je allemaal wel vertellen, maar wellicht zijn we zelf wat bevooroordeeld. Juist om deze reden hebben wij onze oud-stagiaire Bo gevraagd wat meer toelichting te geven. Bo liep van september 2016 tot februari 2017 stage bij ons, ze studeert Fashion Textiles and Technology aan de Saxion hogeschool in Enschede. Bo verhuisde voor haar stage van Twente naar Amsterdam, een grote stap om te maken. Ben je benieuwd hoe het Bo is vergaan? Lees dan het volledige interview hieronder.

 

Hoi Bo! Jij deed een fulltime all-round atelier stage bij monsak, hoe heb jij deze periode ervaren? Wat vond je bijvoorbeeld van de sfeer en het leven in Amsterdam?

De sfeer vond ik erg leuk bij monsak, heel gezellig, leuke collega’s. Ik ben nooit met tegenzin naar de stage gegaan. monsak heeft een prachtige locatie, vooral in de zomer omdat dan de deuren naar buiten open stonden. Tijdens de lunchpauze konden we lekker buiten in het zonnetje eten. Amsterdam was een fantastische stad waar ik veel geleerd en meegemaakt heb, zeker zeer anders van het dorpje waar ik voorheen woonde!

 

Wat waren je werkzaamheden gedurende de stageperiode?

Ik had genoeg te doen! Ik zat voornamelijk veel achter de naaimachine, waar ik dingen mocht stikken. In het begin was ik veel bezig met het snijden en stikken van de cardholders, waar ik ook leercombinaties mocht maken. Ik ben ook mee geweest naar de inkoop van het leer, het was daar erg groot en er was zoveel om uit te kiezen, erg leuk om mee te maken. Het leuke van zo’n uitje vond ik dat je dan buiten de sferen van het atelier kwam. Voor monsak moest ik ook diensten in Gekaapt draaien. Daar moest ik monsak representeren in de winkel, klanten helpen, informatie verstrekken, alles netjes houden. Het was er vaak rustig in de winkel, maar als er iemand in monsak geïnteresseerd was had ik natuurlijk veel te vertellen!

 

Wat had je aanvankelijk verwacht van de stage en in hoeverre is dat uitgekomen?

Ik had geen bepaalde verwachtingen gesteld, ik had namelijk hiervoor zelf nooit ergens gewerkt of stage gelopen. Wel dacht ik veel achter de naaimachine te moeten zitten, wat natuurlijk ook zo was, maar ik heb meer ervaring opgedaan dan ik in eerste instantie had verwacht. Zo leerde ik om te gaan met de collega’s en hoe het is om fulltime te moeten werken.

 

Wat heb je geleerd en wat hebben wij van jou kunnen leren?

Ik heb veel enthousiasme voor handwerken bij monsak meegekregen. Ik leerde om te gaan met leer; hoe je van begin tot eind een tas in elkaar zet wat er dan allemaal bij komt kijken. Veel online bezigheden als Instagram bijhouden, het mensen volgen en terug volgen, berichten plaatsen, reacties onder foto’s zetten, werken met Iconosquare, kijken welke bloggers wij eventueel zouden kunnen benaderen, concurrentielijsten maken en teksten voor op de website schrijven en verbeteren behoorden tot mijn taken. Ook was het CO-vriendelijk schrijven voor de website, het toevoegen van links en foto’s om de vindbaarheid op Google te vergroten, erg belangrijk.

 

Hoe verliep de samenwerking met en de leiding van Margriet of van de plaatsvervangende medewerksters?

In het begin vond het erg moeilijk, ik had nooit eerder gewerkt met een baas dus ik wist niet zo goed welke houding ik aan moest nemen. Ik wist bijvoorbeeld niet wat ik wel of niet kon zeggen uit angst iets stoms te zeggen. Na een tijdje ging dit beter en verliep de samenwerking voorspoediger, ik kroop meer uit mijn schulp.

 

Wat is jou het meest bijgebleven van je tijd bij monsak?

De zomerse gezelligheid, toen was onze vorige stagiaire Bodine er ook nog bij, dat was altijd erg gezellig. Als ik aan monsak denk dan denk ik aan zomer, de fijne sfeer, altijd muziek op, lekker werktempo en het gezellig buiten in het zonnetje kunnen lunchen.

 

Hoe zie jij monsak als merk? Zou je hier vijf waarden bij kunnen noemen die je bij monsak vindt passen?

Casual, veilige keuze omdat het overal bij past, iets eigens, onderscheidend, eigentijds en met name de sak 7, de rugzak, vond ik erg stoer.

 

monsak_monamie_stagiar_bo

Hoe zie je ons groeien? Heb je aandachtspunten of kritiek?

Ik denk dat monsak online erg veel gaat groeien. Erg interessant dat ze nu twee stagiaires op de marketing heeft gezet, dat kan denk ik veel opleveren evenals eventuele productie in het buitenland. Als ik Margriet was zou ik ook in andere regio’s in Nederland gaan verkopen, grote steden in het oosten en zuiden bijvoorbeeld.

 

Je hebt natuurlijk zelf ook een tas mogen maken, zou je willen vertellen welke tas jij hebt gemaakt, hoe je hem gebruikt, hoe die bevalt, welke reacties je erop krijgt? Leuke of gekke dingen ermee meegemaakt?

Ik heb de sak 7 gemaakt, de dag dat ik terugkwam met mijn nieuwe tas hadden we een feestje thuis en kreeg mijn tas erg veel aandacht; een vriendin van mijn moeder heeft folders meegenomen en is nu ook aan het zoeken naar een eigen tas. Heel leuk om zoveel positieve reacties te krijgen. Ik gebruik hem ook altijd, heel handig dat er veel in past. Ik begrijp nu ook pas hoe handig de kleine hengsels aan de bovenkant van de sak 7 zijn, ik snapte eerst niet waar je het voor zou gebruiken. Vooral als ik even wat uit mijn tas moet halen, kan hem gewoon aan het hengsel optillen, veel handiger. Ik ben er ook trots op dat ik hem zelf heb gemaakt!

Tot slot, wat zou je de komende stagiaires mee willen geven, heb je nog tips and tricks?

Mocht het even niet lukken als je aan het stikken bent, ga dan even wat anders doen en kom er later weer bij terug. Ik werd soms helemaal gek van de portemonnees omdat het niet lukte, ik had toen gewoon even wat anders moeten doen om de frustratie kwijt te raken. Geef het tijd, het komt wel goed!


Leave a comment