In onze reeks ‘mon amie’ laten we mensen aan het woord die ons een kijkje geven in hun leven. Deze blog serie gaat over inspirerende verhalen van succesvolle vrouwen. Van deze vrienden kunnen wij heel veel leren.

Dit keer is Marianne aan het woord.

Wat is je leeftijd en waar woon je?

Ik ben 43 jaar en woon in Amsterdam.

 

Op welke leeftijd begon je met je eigen onderneming en waarom?

Op mijn 39e wilde ik graag duurzaam en eerlijk ondernemen. Omdat ik zeefdrukken en ontwerpen super vind om te doen en het dicht bij mij ligt heb ik besloten om hiermee verder te gaan.

monsak_monamie_marianne

Heb je een eigen atelier?

“Ik werk voornamelijk thuis waar ik een heerlijke werkplek heb. Het zeefdrukken doe ik in een atelier dat ik deel met andere mensen. Mijn producten verkoop ik bij specifieke verkooppunten en dit bevalt mij allemaal heel goed. In de toekomst zou ik denk ik ook geen eigen winkel willen hebben.”

 

Wil je het productieproces beschrijven? Ben jij bij alles betrokken of heb je ook mensen in dienst?

“Elk seizoen maak ik nieuwe ontwerpen. Deze worden gedrukt in fases zodat er elke maand een nieuw product is. Meestal laat ik producten gewoon doorlopen tot ze uitverkocht zijn. Ik zeefdruk de prints zelf maar wanneer de oplage te groot is besteed ik het zeefdrukken uit aan een zeefdrukkerij in Amsterdam. Allebei maken we gebruik van niet giftige inkt.”

 

Je schrijft op je website dat Ink & Co is opgericht omdat het anders moet en dat je de wereld een beetje mooier wilt maken, kun je dat toelichten?

“Ik wilde graag duurzaam en eerlijk ondernemen. Daarvoor heb ik een kleding leverancier gezocht die aan die aan deze voorwaarden voldoet en ook nog een mooi een modieus product maakt. Zo zijn zowel de leverancier als het zeefdruk bedrijf GOTS gecertificeerd. Dit houdt in dat alles alle materialen verantwoord en duurzaam geproduceerd worden. Ook bij het uitzoeken van de details, zoals de inkt en de hang tags, houd ik het duurzaam en eerlijk ondernemen in de gaten.”

 

Waarom is verantwoorde kleding/duurzame ontwikkeling voor jou zo belangrijk?

“Eigenlijk vind ik het de normaalste zaak van de wereld. Ik zou het verschrikkelijk scheef vinden als ik met mijn bedrijf een kinder-shirt zou verkopen dat door een kind is gemaakt. Dat is scheef. Ook vind ik het mijn verantwoordelijkheid om duurzame en eerlijk kleding te kiezen. Het is niet zo moeilijk of heel veel duurder. Door een product van Ink & Co te kopen maak je de wereld een stukje mooier. Je bent blij met je kledingstuk en het is eerlijk en duurzaam gemaakt. Een win-win situatie lijkt mij”

Hoe bedenk je je prints? Waar haal je je inspiratie vandaan?

“Overal eigenlijk. Graffiti op een muur in Antwerpen, een schilderij, de natuur, een grafisch lijnen spel in een tijdschrift, noem maar op.”

monsak_monamie_marianne

Gaat het goed met de onderneming? Wat leer je ervan?

“Het gaat steeds beter. Ik leer steeds weer nieuwe dingen. Bijvoorbeeld dat je vaak een idee gewoon moet doorvoeren en bijsturen als het niet gaat zoals je wilt. Vertrouw op je gevoel, dat is vaak juist.”

 

Wat vind jij leuk/minder leuk aan het ondernemerschap?

“Ik vind het super fijn om mijn eigen beslissingen te nemen, veel dingen uit te proberen en zelf mijn tijd in te kunnen delen. Dat ik alles alleen doe is soms wel lastig want je kunt niet overal goed in zijn. Ondertussen heb ik me al aardig verdiept in de website en voor de administratie gebruik ik nu ook een handig systeem, daar leer ik ook veel van. Wanneer je er even niet uit komt zijn er altijd wel mensen die je willen helpen.”

Heb je tips voor collega-ondernemers?

“Als je ergens in gelooft moet je ervoor gaan. Wanneer het even niet loopt zoals je wil, pas het aan en ga weer door.”

Hoe ken jij Margriet?

“Ik ken Margriet via de pop-up store Jan Eef. Daarna hebben we samen vaak op creatieve markten gestaan.”

Wat vind je van haar tassen en van Margriet als ondernemer?

“Margriet haar tassen zijn uniek, strak, kleurrijk, mooi en ook nog eens praktisch. Dat mag ik wel zeggen toch? Ik heb een klein groen tasje en krijg vaak reactie: “Wat heb jij een mooi tasje”. Dan kan ik mooi even reclame maken, haha.

Margriet is lekker eerlijk en open, en ik vind het heel mooi om te zien hoe prachtig het atelier is geworden. Dat heeft ze toch mooi voor elkaar gekregen. Wat ik van haar geleerd heb is om keuzes te maken en om te kijken hoe je je bedrijf nog bekender kan maken om je passie te delen. Werkt iets niet? Kijk dan of het anders kan.”

monsak_monamie_marianne