Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

Wij vinden het belangrijk dat jouw tas niet alleen functioneel en mooi is, maar ook duurzaam. We vertellen in een serie van 4 blogposts hoe monsak met duurzaamheid omgaat.

Deel 2: Efficiëntie

Binnen monsak werken we zo efficiënt mogelijk, zowel met office bezigheden als in de productie zelf in de vorm van afvalminimalisatie en inspelen op de wens van de consumenten om overschotten te voorkomen.

We werken hard en we werken gericht. We maken onze atelier planning in Asana zodat we een goed beeld hebben van waar wijzelf en collega’s mee bezig zijn. Tussendoor checken is ook een tool waarmee we gaandeweg controleren of we nog op het goede spoor zitten. Gedurende een taak bijsturen is efficiënter dan achteraf werk weg kunnen gooien om het op een andere manier aan te pakken. Zou zonde zijn van de tijd.

Het duurzame leer wat we inkopen, wordt gekozen op basis van seizoenen. Donkere kleuren in de winter en lichte in de zomer. We merken wat voor kleuren in trek zijn en daar kan dan op ingespeeld worden. Het leer gebruiken we vervolgens efficiënt mogelijk. Door slim puzzelend de patronen uit te snijden minimaliseren we het afval van het leer. Zelfs de kleinste stukken leer kunnen we gebruiken voor vakjes of smalle stukken restleer voor de pullers aan de ritsen van de tassen.

Het productie proces in ons atelier proberen we ook zo efficiënt mogelijk in te richten. Het is sneller om eerst 5 etuitjes achter elkaar te tapen en vervolgens mee te nemen naar de naaimachine om ze achtereen volgens te stikken dan om ze per stuk te tapen, stikken, tapen, stikken, enz. Daarnaast groeperen we ook op kleur garen zodat je minder vaak je de garen op een naaimachine hoeft te verwisselen.

Meer over monsak en haar duurzaamheidsbeleid lezen? Lees dan ook het volgende artikel: ‘monsak & duurzaamheid, deel 3: fiets bezorging. Of ga  naar de blog pagina voor meer posts over wat er in en rondom het atelier van monsak gebeurt.