Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

monsak staat voor eerlijke producten. Wij vinden het belangrijk dat jouw tas niet alleen functioneel en mooi is, maar ook duurzaam. Die tijd dat we alleen maar het goedkoopste van het goedkoopste wilden om het vervolgens klakkeloos met andere goedkope troep te vervangen is wel geweest. Fast fashion, nee bedankt. Minder kopen en beter kiezen. Spullen die je veel zal gebruiken en zal blijven gebruiken.

Je snapt dat monsak dit belangrijk vindt en hier zelf dan ook bewust mee bezig is. We gaan in een serie van 4 blogposts meer vertellen over hoe monsak met duurzaamheid omgaat.

Deel 1: Leer & duurzaamheid

Leer is een van de meest duurzame materialen omdat het zo lang mee gaat. Het is een bijproduct van de vleesindustrie en het belastende deel vindt zich slechts voor en tijdens de productie van leer plaats. Hierna kan je het jaar in jaar uit gebruiken en zal het alleen maar soepeler en mooier worden. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een tas van nep leer (polyurethaan) wat na een jaar al slijtage vertoont.

Overstock leer = duurzaam leer

Zoals eerder genoemd is het leer wat we gebruiken overstock leer. Dit is een vakjargon voor leer dat lang op voorraad heeft gelegen en uiteindelijk niet is afgenomen of test huiden om coating en finish op te testen. Daarnaast hebben grote modehuizen torenhoge eisen. Bij één kleine afwijking in het leer wordt een huid al afgekeurd. Alleen de perfecte huiden komen door de strenge selectie procedures. Een huid is vaker niet perfect dan wel dus er wordt maar een heel klein percentage goedgekeurd. De rest blijft links liggen en daar weten wij onze handen op te leggen. Onze huiden zijn dus gemaakt voor grote merken zoals bijvoorbeeld Ecco. Als wij hier de normale prijs voor zouden moeten betalen zouden onze tassen twee keer zo duur zijn. Dat is nu niet het geval gelukkig. Een win win situatie dus.
Wij laten bewust geen leer voor ons produceren, dat is helemaal niet nodig als er al prachtig leer beschikbaar wat ‘over’ is.

Het zou natuurlijk zonde zijn als deze huiden niet gebruikt worden, het is namelijk prachtig leer. Ook het leer met kleurverschil verwelkomen wij. En die kleine gaatjes? Geen probleem, daar snijden wij omheen. Door het wisselende en onvoorspelbare aanbod aan overstock leer is iedere tas anders. Dit zorgt ervoor dat de producten van monsak steeds anders zijn. Eenzelfde model tas zal er in het mat zwart heel anders uitzien dan in een suède groene uitvoering. Dat we qua leeraanbod afhankelijk zijn van waar andere bedrijven afstand van doen, zien wij als leuke uitdaging waardoor onze tassen uniek zijn en we soms met verrassende kleuren thuiskomen.

Meer over monsak en haar duurzaamheidsbeleid lezen? Lees dan ook het volgende artikel: ‘monsak & duurzaamheid, deel 2: lean manufacturing‘. Of ga naar de blog pagina voor meer posts over wat er in en rondom het atelier van monsak gebeurt.