Alice-wool&water

monsak_monamie_alice

In onze reeks ‘mon amie’ laten we mensen aan het woord die ons een kijkje geven in hun leven. Deze persoonlijke verhalen gaan over gedreven personen en hun succesverhalen. Van deze vrienden kunnen wij heel veel leren!

‘Je eigen label beginnen? Haal diep adem en ga ervoor!’

Dat breien al lang niet meer iets is voor oudere mensen, bewijst Alice van Wool & Water. Voor de 34-jarige uit Londen afkomstige Amsterdamse is breien inmiddels een verslaving en met haar eigenzinnige producten kleurt zij buiten alle lijntjes.

Onverwachtse ontwerpen

Samen met haar man verhuisde Alice vier jaar geleden van Londen naar Amsterdam. Ze stoeide al enige tijd met het idee om een eigen label te beginnen, toen zij in 2014 de stoute schoenen aantrok en het ‘gewoon’ deed. “Ik breide in eerste instantie alleen voor bekenden, maar kreeg zoveel positieve reacties. Mensen vonden het een uniek concept en vonden dat ik daar iets mee moest doen. Dat advies heb ik opgevolgd.” Met haar label maakt Alice mensen nieuwsgierig. “Mensen zien dat ik dingen brei die niet voor de hand liggen en dat maakt het onverwachts en spannend.”

Tijd doden

Alice maakte zich het breien eigen tijdens haar carrière als actrice. Om de tijd tussen de opnames op te vullen, begon ze met breien. Het werd al snel een verslaving en inmiddels doet ze niet anders. Alice breit stropdassen, strikjes en bretels. Het bijzondere aan al haar producten is dat zij steeds maar 25 stuks van elk exemplaar breit. En dat maakt elk stuk een ‘limited edition’. In een studio in Amsterdam, oorspronkelijk bestemd als badkamer, maar door Alice omgebouwd tot werkruimte, maakt Alice al haar producten zelf. De tijd die het in beslag neemt varieert per ontwerp, maar het hele proces – van idee tot creatie – neemt toch al gauw een aantal maanden in beslag. Alles begint met een gevoel, geïnspireerd door de wereld om haar heen, waarna ze de tijd neemt om haar idee uit te werken. Als zij eenmaal begint met breien gaat het vanzelf en komt alles bij elkaar, het idee, het ontwerp, de kleuren.

monsak_monamie_alice

Sprong in het diepe

De focus ligt op het uitbreiden van haar collectie, maar daarnaast geeft Alice ook breilessen aan een diverse groep mensen. “Ik wil anderen graag aansteken met het breivirus. Iedereen kan leren breien en het biedt zoveel mogelijkheden. We moeten echt af van de overtuiging dat breien iets is voor oudere mensen!”. Breien geeft Alice een gevoel van vrijheid en ze kan al haar creativiteit erin kwijt. Het ondernemerschap ziet ze als een uitdaging wat haar de laatste jaren veel heeft opgeleverd. “Als ondernemer word je vaak geconfronteerd met dingen waar je niets vanaf weet. Dat is heel spannend, maar tegelijkertijd ook een uitdaging. Je springt telkens in het diepe en leert steeds meer. Ik weet inmiddels bijvoorbeeld veel over social media strategieën en HTML-achtige dingen, maar daar had ik nooit iets mee gedaan als dit niet op mijn pad was gekomen.” Alice doet veel kennis op door het lezen van blogs en wisselt informatie uit met collega-ondernemers, waaronder Margriet. “Ik vind het niet moeilijk om anderen om hulp te vragen, ik weet nu eenmaal nog niet alles. Margriet en ik kletsen veel over dingen als: wat werkt voor jou als ondernemer en wat niet? Of over hoe we bepaalde dingen aanpakken. Het is fijn om collega-ondernemers te ontmoeten en samen te sparren om tot nieuwe inzichten en ideeën te komen en elkaar verder te helpen. Amsterdam biedt daar een mooi netwerk voor.”

Toekomst

Op dit moment verkoopt Alice haar producten online en in een aantal winkels in Amsterdam en Londen en ze is vastberaden om daar in 2017 nog een aantal verkooppunten aan toe te voegen. Daarbij is ze bezig met nieuwe ontwerpen voor haar collectie. “Het is voor zowel mannen als vrouwen en weer iets totaal onverwachts.” In de gaten houden dus!

Bekijk de website van Wool&Water hier.

monsak_monamie_alice